Top

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) çalışanları nasıl etkileyecek?

Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) çalışanları nasıl etkileyecek? Kesinti, katkı payı ve sigorta süreçleri nasıl işleyecek? BES sistemininden isteyen çıkabilecek mi? Birçok çalışanı ve iş vereni ilgilendiren Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ile ilgili en önemli konuları ve tüm merak edilenleri sizin için derledik.

 

zorunlu bireysel emeklilik

 

Zorunlu bireysel emeklilik sistemi (BES) nedir?

Zorunlu bireysel emeklilik sistemi (BES), kişilerin çalıştıkları dönemdeki hayat standartlarını emeklilik dönemlerinde de devam ettirmeleri için bugünden düzenli birikim yapma imkanı sağlayan, devlet katkısıyla desteklenmiş bir tasarruf ve yatırım sistemidir.​

Sosyal Güvenlik Kurumu’dan hak kazanacağım bir emeklilik imkanı varken, neden ek olarak bir bireysel emeklilik sistemini tercih edeyim?

​Sigorta şirketleri bu konuyu şöyle ele almaktalar: “Çalıştığınız dönemde sahip olduğunuz mevcut hayat standartlarınızı, emeklilik döneminizde sadece Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacağınız emekli maaşı ile devam ettirmeniz mümkün olmayabilir. Bu sebeple bireysel emeklilik sistemini; emeklilik döneminizde size ek bir gelir sağlayan, o dönemdeki refah seviyenizi artırmayı amaçlayan, sosyal güvenlik sisteminin bir tamamlayıcısı olarak görmelisiniz.” 

Sisteme aylık ne kadar katkı payı ödenecek?

Zorunlu BES sistemi, prime esas kazancın ya da emeklilik keseneğine esas aylığın %3’üne karşılık gelen tutar her ay katkı payı olarak ödenecektir. Burada en önemli konu ise, katkı payı tutarının aylık brüt ücretiniz üzerinden ödenecek olmasıdır. Örneğin; 2.029,50 TL brüt asgari ücretli çalışanların ödeyeceği katkı payı tutarı aylık 60 TL olacaktır. ​Aylık BES kesinti tutarınızı, brüt maaşınız üzerinden hesaplayabilirsiniz. 

Zorunlu BES yıllık toplam ne kadar kazanç sağlayacak?

Asgari ücretli bir çalışanın sisteme dahil olarak bir yıl boyunca katkı payı ödemesi halinde hesabındaki birikim, 

Yıllık ödenecek katkı payı tutarı: 600 TL
Hak kazanılacak devlet katkısı tutarı (%25): 150 TL
Girişte verilen ilave devlet katkısı: 1.000 TL
Sene sonunda fon getirisi hariç birikim: 1.750 TL
Yukarıdaki tabloyu, kendi katkı payı ödemenize göre hesaplayarak toplam kazancınıza ulaşabilirsiniz. 

Zorunlu BES sisteminden çıkmanın bir yolu var mı?

Zorunlu BES sistemine dahil olup, ilk katkı payı kesintinizin yapılmasının ardından iki ay içerisinde cayma hakkınızı kullanabilir ve sistemden çıkabilirsiniz. Sistemden çıkmak için, çalıştığınız kurumun ilgili yöneticisi ile iletişime geçebilir ve talebinizi iletebilirsiniz.

Zorunlu BES sisteminden ayrıldığımda ilk katkı payımı iade alabilir miyim?

Cayma hakkınızı kullanıp, sistemden çıkmanız durumunda ödenen katkı payları, varsa hesapta bulunan yatırım gelirleri ile birlikte on işgünü içinde paranızı iade alabilirsiniz. 

İşverenler zorunlu BES sistemi için katkı payı ödeyecek mi?

Hayır. Otomatik katılım uygulaması kapsamında yalnızca çalışanlar katkı payı ödeyecekler.

İşverenin BES sistemindeki yükümlülükleri nelerdir?

a. Emeklilik şirketinin seçimi: Her işveren, çalışanları adına, bir emeklilik şirketi ile sözleşme yapmakla yükümlüdür. İşverenin şirket seçiminde, çalışanları için en uygun bireysel emeklilik şirketini dikkate alması gerekmektedir.
b. Fonların seçimi:İşveren, sisteme giriş esnasında çalışandan faizli/faizsiz fon tercihini alır, tercihte bulunmayan çalışanları için söz konusu tercihi yapar​.
c. Katkı payının ödenmesi: İşveren, katkı payını çalışanın ücretinden kesip emeklilik şirketine aktarmakla yükümlüdür. Maaş ödemelerini Maliye Bakanlığınca işletilen Kamu Harcama ve Muhasebe Bilişim Sistemi’ni kullanarak yapan kamu kurumları aynı sistemi kullanarak katkı payı ödemelerini gerçekleştirebilecektir.
d. Devir imkânı: İşveren operasyonel gereklilikleri dikkate alarak, şirket seçimi ve katkı payının kesilmesi hariç diğer yükümlülüklerinin icrasını emeklilik şirketine bırakabilir.​

İşveren otomatik katılım kapsamında katkı payı ödemelerini ne zaman gerçekleştirmelidir?

Katkı payları, en geç çalışanın ücret ödeme gününü takip eden işgünü, işveren tarafından emeklilik şirketine aktarılmalıdır. Örneğin; maaş ödemesi 31 Mart tarihinde yapılan bir çalışan için katkı payı, en geç takip eden ilk iş günü olan 1 Nisan tarihinde emeklilik şirketine aktarılmalıdır.​

 

 

Hemen Ücretsiz Deneyin!