KOBİ’ler ve SaaS birbirinden öğreniyor: İnternet Onlarla Büyüyecek!
Düne kadar büyük şirketlerin sahip olduğu SaaS teknoloji avantajlarını kıskanarak izleyen KOBİ’ler, beş yıl içinde teknoloji odaklı kurumlara dönüşecekler. ABD’de her 10 KOBİ’den biri internet yazılım hizmetlerinden (SaaS) faydalanırken 2020 itibarıyla büyük şirketlerden küçük ve orta ölçekli KOBİ’ler bu pazarın asıl oyuncuları olmaya hazırlanıyor.
İnternetin KOBİ’ler için yarattığı en önemli fırsat, fırsat eşitsizliğinin giderek ortadan kalkmasıdır. Özellikle internet üzerinden sunulan iş uygulamaları, bugün bir standart haline gelirken, ölçek ekonomisi bu uygulamaların son derece hesaplı sunumunu sağlıyor. Küçük ve orta ölçekli işletmeler açısından, internet bazlı yazılımlar (SaaS) ve hizmetlerin cazibesi iki temel akımdan destek alıyor.
Birincisi, internet üzerinden sunulan yazılımlar, şirketlerde kullanılan, lisans, destek ve güncelleme gerektiren mevcut yazılımlara (on premise) oranla çok daha hızlı yaygınlaştırılabiliyor.
Bu tür yazılımların bakımı ve güvenliği, hizmet sağlayıcılar tarafından titizlikle takip edildiği için bu tür uygulamaları kullananlar açısından önemli bir avantajla geliyor. Şirketler, online hizmetleri tercih ederek lisanslama, güncelleme, bakım ve destek için ayırdıkları kaynakları artık daha verimli işlerde kullanabiliyor. Hizmet kalitesinin belirleyici olması, şirketlerin bu anlamda işlerine odaklanmalarını da kolaylaştırıyor.
SaaS da esneklik önemli bir avantaj
KOBİ’ler açısından internet bazlı yazılımların sunduğu ikinci temel avantaj ise gerçek anlamda kaynak verimliliği sunmasıdır. Abonelik temeline dayalı bu tür SaaS (internet yazılım servisleri) uygulamaları, ihtiyaca göre ölçeklenme olanağı sunarak kurumun gerçek ihtiyacına uygun son derece esnek bir çözüm sağlıyor.
Abonelik modelinin yanı sıra sunulan ek uygulama ve entegrasyon olanakları şirketlerin internet üzerindeki çalışma tarzlarını zenginleştiriyor. Örneğin, Ofisim’in yeni ihtiyaçları ortaya çıktığında, iş akışları ve uygulama eklentileri ile söz konusu esnekliği daha da geliştiriyor.
Örneğin, Verimor Connector ve SoftPhone eklentilerini kullanarak dijital santralinizi Ofisim CRM’e bağlama, bu sayede gelen ve giden aramaları sisteminiz üzerinden yönetme, konuşmaları kayıt altına alma, gelen aramalar ile kişi kartları ile eşleştirme olanağını kullanabiliyorsunuz. API Manager özelliği Ofisim üzerinde bulunan modüllerinize web servis ile erişme ve kayıtlarınızı istediğiniz gibi düzenleme imkânı sunuyor.
KOBİ’ler açısından internet hizmetlerinin bir başka avantajı “nokta vuruşu” yapmalarıdır. Her şeye çözüm getirme iddiasında olan kurumsal yazılımlar karşısında KOBİ’ler kıt kaynaklarla gerçekten çok net tarif edilmiş sorunlarına çözüm aramaktadırlar.
Muhasebe, CRM, insan kaynakları, tedarik, lojistik, aklınıza gelebilecek birçok konu, bazen bir KOBİ için çok hızlı çözüm getirilmesi gereken bir konu olabilir. İnternet yazılım hizmetleri (SaaS) bu anlamda KOBİ’ye en uygun fiyata en doğru çözümü kullanma fırsatı verir.
SaaS pazar her geçen gün büyüyor
Bu tür hizmetlerin doğasında var olan ve teknolojik gelişmeyi zorlayan en temel gerçek, bu hizmetleri sunan servis sağlayıcıların çok sayıda müşteriye karşı duydukları sorumluluk ve gerçek rekabet ortamıdır. Bu açıdan yapılan araştırmalar; 2020 yılına kadar KOBİ’lerin internet hizmetlerine olan talebinin, büyük şirketlerin kullandığı online hizmetler pazarının büyüklüğüne erişeceğini, hatta bu pazarı sollayıp geçeceğine işaret ediyor.
Google ve Accel Partners’ın yapmış olduğu araştırmaya göre Amerikan KOBİ’lerinin sadece yüzde 10’u 24 milyar dolarlık bir SaaS pazarı oluşturuyor. KOBİ’lere yönelik internet yazılım hizmetleri pazarının gerçek potansiyelinin ise 200 milyar doların üstünde olduğu tahmin ediliyor. Google ve Accel’in yapmış olduğu araştırmaya* göre SaaS pazarı (online yazılım hizmetleri) 2019 itibarıyla 76 milyar dolara erişecek.
Büyük şirketlere yönelik internet yazılım hizmetleri (SaaS) pazarı 2015’te 44 milyar dolar düzeyinde gerçekleşti. Oracle, SAP, Microsoft gibi firmaların egemenliğinde gelişen bu pazarın 2020 yılında 56 milyar dolar olması bekleniyor. Ancak KOBİ’ler bu anlamda şaşırtıcı bir atakla SaaS pazarını çok daha hızlı büyütüyor. 2015 için 24 milyar dolarlık KOBİ-SaaS pazarı beş yıl içinde 76 milyar dolarlık büyüklüğe erişerek büyük şirketlere yönelik online hizmetlerden daha geniş bir oyun alanına kavuşacak.
KOBİ ve SaaS birbirinden öğreniyor
Daha önce de ifade ettiğimiz gibi büyümenin temel motivasyonunu, KOBİ’lerin ihtiyacı olan konularda kaliteli, hızlı ve çevik çözümler sunan Ofisim.com gibi şirketler sağlamaya devam ederken bu tür şirketler müşteriden kendisine yansıyan çok temel talepleri, teknolojileri ve hizmetlerine anında yansıtarak gelişen şartlara son derece hızlı yanıtlar veriyor. Ofisim.com gibi platformlar, yeni çözümlerle zenginleşirken; KOBİ’ler de bu servislerin avantajlarıyla yeni bir rekabetçilik kulvarına giriyor.
Kaynak: Google ve Accel Partners’ın yapmış olduğu araştırma
Tüm bu bilgiler ışığında bulut tabanlı crm programları işletmelere oldukça büyük avantajlar sunmaktadır. İşletmelerin hem bu avantajları yakalaması hem de teknolojiye ayak uydurması için bulut tabanlı CRM programlarının kullanılması oldukça faydalı olacaktır. Ofisim CRM’i ön muhasebe özellikleriyle herhangi bir kredi kartı bilgisi girmeksizin 15 gün ücretsiz deneyin.